Gå til hovedinnhold

Min krigsdagbok : Nenne Raschløw Isachsen : Orkana : 161 sider


Publisert i Altaposten 3. juli 2017 



Nenne Laura Rachløw Isachsen (1903-1966) var fra Kirkenes men hun bodde i hovedstaden og jobbet på telegrafen i Oslo da krigen brøt ut. Dagboka starter med hennes reaksjoner på krigsutbruddet, og den første setningen hun skriver er: ”Disse opptegnelser om de virkelige hendelser siden 9. april 1940 gjør jeg fordi de muligens, dersom vi overlever denne tiden, kunne vært (morsomme) nær sagt å ha senere om det noen gang blir normale tilstander i verden.” Nenne ønsker å reise hjem til Kirkens for å være sammen med familien, og hun får utstedt de nødvendige papirene. Hjemreisen blir strabasiøs og spennende, og hun treffer en rekke interessante mennesker, blant annet Gerd Egede Nissen som senere i 1940 giftet seg med Nordahl Grieg.

I Kirkenes er mye forandret. Det var sandsekker og lemmer foran alle butikkvinduene og den første natta hennes hjemme ble Jakobsnes og Pasvik Timber bompet, og flammene sto høyt over byen. De første dagene var det mange norske militære i byen, men snart overtok de tyske soldatene. De flyttet inn i hus og leiligheter, og tok all kontroll på kommunikasjon og ledelse, også på telegrafen i Kirkenes der Nenne nå jobbet. Hun forteller om hvordan befolkningen innrettet seg, noen reiste sørover, noen ble venner med tyskerne - de fleste gjorde så godt de kunne. Det ble stadig vanligere med bombefly og her er en episode fra juni 1941:

”En søndag vandret mama og jeg på landtur på knausen over Soldatbukta. Jeg hadde så vidt fått badedrakten på til soling, hei, der hører vi ”russedur” i luften, umulig å se flyene, men i neste sekund et brak. Bombe på Jakobsnes. Jord og sten ble hivd opp i luften, før vi fikk sukk for oss 3 – 4 bomber mot noen krigsskip som lå mellom Prestøya og Solsvikt. Vannsøyler stod himmelhøyt til værs, luftvernet skjøt så det pep om ørene på oss. Så var det over – like fort. Vi hadde ventet å få se skipet truffet og mennesker ligge i vannet, men nei, de traff ikke. Er du i livet, ropte mama, hun satt oppå knausen med et smørbrød i hånden! Det hele var som en film, og vi kunne ikke annet enn å le til oss selv. Senere viste det seg at Sverre og Palmer holdt på å bade i bukta nedenfor akkurat da. Vi satt lenge og ventet på flere spennende opplevelser, men så ruslet vi hjem. Da falt det bomber ovenfor den nye kirkegården hvor vi hadde gått for et øyeblikk siden.”

Jeg syns dette utdraget viser noe av krigens grusomhet, og noe om hvordan noen av de som var midt oppi i det reagerte med galgenhumor. Nenne bruker mye ironi i dagbøkene sine, kanskje som en måte å distansere seg fra opplevelsene på.

Det blir mange beskrivelser av flyalarmer og bombing. I løpet av krigsårene ulte flyalarmen over Kirkenes 1012 ganger, og byen ble utsatt for 328 bombeangrep. Da russerne kom til Øst-Finnmark høsten1944 var det bare flis og grus igjen av byen.

Nennes dagbok er en unik bit av krigshistorien, og det er spennende lesning. Nenne har nok til en viss grad sensurert seg selv, hun skrev ikke ned opplysninger som kunne sette henne selv eller familien i fare. Men hun beskriver dagliglivet slik hun opplevde det, og hun gir et velskrevet innsyn i krigens gru. Boka er lettlest og forlaget har latt hennes stemme være viktigere enn grammatiske regler, slik eksemplet som er tatt med over viser.

Fredrik Fagertun, historiker og leder Institutt for historie og religionsvitenskap ved Universitetet i Tromsø har skrevet et innledningskapittel der han gir et mer helhetlig bilde av situasjonen i Kirkenes under krigen. Boka er rikt illustrert, og billedredaktør er Rune Rautio. 

Terningkast 5

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Krigens modigste menn - Komsa Forlag - 103 sider : Forfatter Solgunn Solli

Operasjon Source 22. september 1943 klarte  mannskapet på tre miniubåter å ta seg inn i Kåfjord. De var tolv menn, fire i hver miniubåt, kun seks av dem kom levende fra operasjon Source.  Men hva skjedde i dagene og timene før, og hvordan var det egentlig å være gast ombord på Tirpitz?  Med utgangspunkt i sakprosabøker, opptak fra NRK, og reportasjer i aviser har jeg skrevet en bok om krigens modigste menn. Mitt mål har vært å gjøre boka så tilgjengelig som mulig, slik at alle som har lyst til å lese om heltene fra 1943 kan gjøre det. Her finner du ikke avansert marineteknologi, eller mange detaljer om våpen og torpedoer. Men du finner spenning, fortellinger om vennskap, om savn og om mot og vilje som overgår det meste av hva som kan forventes av noe menneske.  Boka er på vei fra trykkeriet og forventes å komme til Bodø og Alta i løpet av en ukes tid. Da håper jeg at nettbutikken min er helt ferdig slik at jeg kan begynne å selge boka. Den vil koste 349 kroner og i Alta og Bodø ordner

Therese Bakkevoll : Tallboy : Samlaget : 309 sider

Publisert i Altaposten 26. mai 2023   Elegant om Åsgård, Tirpitz og grenseoverskridelser   Det er 12. november og T er på jobb på akuttavdelinga på Åsgård psykiatriske sykehus i Tromsø. Hun står ved vinduet og ser mot plassen der Tirpitz ble bombet på nøyaktig samme dag mange år tidligere. T er opptatt av dramaet på Tirpitz, hun har lest seg opp på historiene om skipet, hun kjente rutinene ombord. Hun kjenner navnene på mange av de unge mennene som var ombord på krigsskipet som ble senket av tallboybomber 12. november 1944. Farfaren til T jobbet med å sikre verdiene på skipet i årevis etter krigen, og han fant noen skatter han gjemte vekk, blant annet en ring. Nå ligger bestefaren for døden, og T drar for å besøke han på sykehuset, hun vil ha de siste historiene, de siste skildringene fra en som opplevde dramaet. Men T er sliten, og i jobben som miljøterapeut på Åsgård får hun lett tak i medisiner som hjelper på søvnløshet og uro. Hun trenger ikke å gå i noe medisinskap for å hente pi

Ingvild H. Rishøi : Stargate – en julefortelling : Gyldendal : 144 sider

Publisert i Altaposten 29. november 2021 Pikene med nålestikkene        Det er 10 år gamle Ronja som har fortellerstemmen i denne uforglemmelige julefortellingen.  Ronja  bor sammen med den 16 år  gamle storesøsteren   Melis sa og  den alkoholiserte  faren.  Til tross for at det er mye kjærlighet innad i familien bruker faren det meste av sin oppmerksomhet, sine penger og sin tid på  puben Stargate på Grønland.    Jentene spiser  H avrefras  med melk til de fleste måltidene, og det e r  Melissa som ringer til  farens kreditorer og lyver for å dekke over for ham. Ronja er full av håp om at faren en dag skal få seg en jobb, betale regninger, være sammen med dem, lage mat, og være en de kan stole på . Ronja drømmer om hytteturer der faren låser døra om kvelden og sier «i kveld skal ingen ut». Storesøster  Melissa har gitt opp håpet.      Jentene er livredde for barnevernet, både fordi de kjenner barn som er blitt henta på skolen og som de aldri har sett igjen, men også fordi de bodde på