torsdag 28. februar 2013

Helgetur til Bingis

Midt på finnmarksvidda, mellom Masi og Kautokeino ligger en nedlagt fjellstue. Den gamle veien mellom Alta og Kautokeino går rett forbi fjellstua, så har du god bil og ikke er redd for humper og utfordringer kan du kjøre dit på sommeren. Men de fleste sykler eller går dit. Det er ca 20 kilometer fra veien – både hvis du kommer fra Kautokeino og hvis du starter fra Alta.

Om vinteren kan man kjøre med skuter, og da må man ta den lange løypa på 20 kilometer, eller gjøre som oss, ta den korte løypa over vann og myrer på ski. Kortløpya er på nøyaktig 8.5 kilometer, med en ganske bratt stigning til å begynne med, og deretter er det bare kos de neste 8 km.

Sist helg var jeg på Bingis for første gang i mitt liv. Pål, Rita, Bjørn og jeg dro oppover – ikke akkurat i samla flokk, vi hadde hundene med og det er alltid litt styr med det, så vi ble enige om å møtes på fjellstua.

Det var helt stille og veldig langt til andre mennesker. Deilig! Med tradisjonell arbeidsfordeling ordnet mennene med ved og vann mens Rita og jeg drakk rødvin og skravlet. Vi spiste en nydelig wok og spilte Trivial og da var jeg så veldig fornøyd, for det var jenter mot gutter og Rita og jeg vant! Jeg hadde ikke med meg en eneste bok og savnet det ikke et sekund. 

Tok noen bilder som jeg deler med dere. Det er lærerlaget i Alta som eier Bingis, og all leie må skje gjennom dem.Lesesirkel på Studenthuset City torsdag 28. februarTorsdag og endelig der det ny lesesirkel i regi av Alta bibliotek.  Jeg har valgt ut følgende bøker:

Kristian Lundberg: Yarden og Wenche-Britt Hagabakken : Hula Lou.

Hula Lou er nominert til Ungdommens kritikerpris for 2012/2013, og det var i den forbindelse jeg leste boka. Jeg hadde aldri hørt eller lest om Hagabakken før, og jeg ble svært positivt overraska over romanen. Derfor valgte jeg den ut som lesesirkelbok  og jeg er spent på hva de andre mener om den.

Yarden ble valgt av to grunner. For det første er den kort; bare 123 sider og for det andre husket jeg at Bokdama elsket Yarden. Altså fjernlånte jeg masse bøker, fikk trykt opp flyers og bokmerker og invitert til ny lesesirkel. Og inntil i går hadde jeg ikke lest Yarden. Eller, jeg hadde begynt, lest noen setninger, følt det som en tvangstrøye og lagt boka vekk. Mens jeg tenkte på hva jeg hadde utsatt de stakkars lesesirkeldeltakerne for. Men i går ettermiddag tok jeg boka frem og jeg leste den ut på noen timer. Jeg angrer IKKE at jeg valgte den. Den er så god, og oppleves som viktig også. 

Jeg gleder meg til å høre hva de andre mener. Hurra for lesesirkler!

Nå prøver jeg å få bloggen min registret på bloggurat.net og legger derfor inn en lenke her:

http://bloggurat.net/minblogg/registrere/e3f83417af2dca854a4617bda258d717c18e4889

http://bloggurat.net/minblogg/registrere/e3f83417af2dca854a4617bda258d717c18e4889

Nå har jeg registrert meg på Bloggurat

Kristian Lundberg : Yarden : Flamme forlag, 123 sider

Viktig roman

I denne selvbiografiske romanen gjør Kristian Lundberg det kunststykket å fortelle en masse om levd liv på bare 123 sider. Og ikke hvilket som helst levd liv heller. Schizofren mor, mange søsken og en far som fornektet de fleste av barna sine. Faren tok en klassereise oppover. Han ble rik og mektig og skammet seg over hvor han kom fra. Mens mora ble sittende alene med barna, i hjem og leiligheter som stadig ble byttet ut, i en klassereise nedover.

Forfatteren forteller om hvordan han opplever å først ha klatret opp, blitt forfatter som har gitt ut 20 bøker, en skribent og en som har penger, til å bli en dagarbeider på kaia i Malmø.

Kristin Lundberg gjør noe viktig her. Han forteller DEN historien bare han kan fortelle. Og han deler noe viktig menneskelig med oss alle. Han har kjent på fornedrelsen og smerten og sorg, savn og bitterheten, og han har gått videre. Tross alt.

Noen gullkorn:

Den som snakker er den som skaper verden.” – side 33

Selv ble jeg igjen. Jeg kom meg ingen steder. Jeg så de andre dra og komme hjem igjen; så dem forvandres og bli til lyse skygger av framtidshåp. Jeg satt igjen.” – side 37

”Etter knapt seks måneder er jeg endelig blitt en av de andre. Jeg slipes ned; fuges sammen. Jeg vet når jeg skal tie, forstår når jeg skal snakke.” – side 73

En sterk bok, og på mange måter rikere og bedre enn det meste av selvbiografiske bøker jeg har lest. Den minnet meg mye om Venterommet i Atlanteren av Mona Høvring. Mye blir sagt med få ord. Det er vel det som kan kalles stor kunst?

søndag 24. februar 2013

Verdien av formidling - Britt Karin Larsen


Når man jobber med litteratur i en liten by slik jeg gjør det, Alta har ca. 20 000 innbyggere, blir det veldig tydelig at formidling er alfa & omega. Noen titler og forfattere selger seg selv, mens andre forfattere og forfatterskap må framsnakkes for at lånere og lesere skal få øye på dem. Jeg har ofte mange hatter på meg når jeg jobber med litteratur. Som kritiker i Altaposten, en av de største avisene i Nord-Norge, som bibliotekar med innkjøpsansvar for skjønnlitteratur for Alta bibliotek, som litteraturformidler på videregående skole, som kritikerfadder for Foreningen !Les, som bokbader, og som samarbeidsparter for forlag som sender opp forfattere på besøk.

Nå skal jeg vise eksempler på hva lokal formidling har å si for lån og helt sikkert for salg også, uten at jeg har noen tall på det.

Britt Karin Larsen og bøkene om Taneli og Lina har vært lite utlånt på Alta bibliotek, mange lånere kjente ikke til forfatteren. Som kritiker anmeldte jeg den siste boka; Før snøen kommer og den fikk terningkast 6. Lånere kommer inn på biblioteket med denne anmeldelsen frisk i minne, og noen har klipt ut anmeldelsen fra avisa. Denne serien vil de lese! I tillegg har Alta bibliotek en lesesirkel der vi i januar snakket om den første boka i serien; Det vokser et tre i Mostamägg. Så nå har vi lange ventelister på bøkene, faktisk 11 måneders ventetid på Himmelbjørnens skog,
Syv måneders ventetid på Som steinen skinner og 7 måneders ventetid på Før snøen faller. Vi har fire måneders ventetid på Det vokser et tre i Mostamägg, og årsaken til at vi har "bare" fire måneders ventetid er fordi vi har fjernlånt disse bøkene i forbindelse med lesesirkelen.

For å sjekke om bøkene var like populære andre plasser i Nord-Norge, og i bibliotek vi kan sammenligne oss med foretok jeg et søk. Det viste seg at på de fleste bibliotek var alle bøkene på hylla.
Fredagen før jeg dro fra jobb bestilte jeg nye eksemplarer av bøkene på ventelista, og i morgen den dag skal jeg fjernlåne bøker fra andre bibliotek, så slipper lånerne i Alta å vente så lenge på å lese disse vidunderlige bøkene!

Og at formidling funker - det er dette et nytt bevis på. 

torsdag 21. februar 2013

Da var fem anmeldelser levert

Phuff, det er nesten så jeg tørker svetten. Lenge siden jeg leverte anmeldelser sist, men i løpet av noen uker kommer anmeldelsen av disse bøkene i Altaposten:

Profetene i Evighetsfjorden av Kim Leine
Fallvann av Mikael Niemi
Huset Dilberne av Fay Weldon
Faen ta skjebnen av John Green
Svindel og multelikør av Catharina Ingelman-Sundberg

Det er jo et under i grunn at man får lest noe som helst med huset fullt av katter og hunder, og spesielt denne her; Kleopatrius er veldig glad i å ligge på papir. Men fin er han.tirsdag 19. februar 2013

Mona Høvring : Venterommet i Atlanteren – Oktober, 118 sider
En stor liten overraskelse - Publisert i Altaposten tirsdag 19. februar  2013

Allerede ved de første setningene skjønte jeg at dette kom til å bli en ”krølle tærne i fryd bok”!

”Tanta mi blei begravd på en mandag. Jeg var full og mismodig, men min sjabre tilstand skyldtes verken sorg eller savn, for den døde hadde aldri stått meg særlig nær, dessuten rakk hun å passere åtti før hun ga seg, man kan jo ikke forlange å leve evig heller.
Jeg hadde drukket en del før jeg dro til kirka, jeg skulle tross alt møte slekta, med alt hva det innebærer av besvær og engstelser……….)”

Hovedpersonen er 25 år gamle Olivia. Hun jobber på et smelteverk,  en jobb hun liker, men som gjør henne syk. Hun er trøtt, hun føler seg skitten og hun drømmer om vann. Lindringen kommer ofte i form av å vaske hender, men det beste er å ta seg et skikkelig bad.

Historien starter i kirka med begravelsen av den døde tanta, og etter jordfestelsen drar familien til et hotell for å ha minnesamvær. Olivia føler seg dårlig og går på toalettet der hun blir sittende i en bås etter å ha kastet opp. En kvinne Olivia ikke kjenner kikker under avlukket og spør om hun trenger hjelp. Slik kommer Belinda, eller Bé som hun foretrekker å bli kalt, inn i romanen. Det oppstår en kontakt mellom Bé og Olivia, og dette første møtet på dametoalettet blir starten på et spesielt forhold.

Olivia er ikke akkurat bortskjemt med at noen tar vare på henne.

”Mora mi var ikke interessert i nære familierelasjoner, og heller ikke barn. Opp gjennom åra fikk jeg gå en god del på sjølstyr, mens hun var opptatt med sitt.”

Betegnende for forholdet til mora er dette eksemplet fra når Olivia ser på neglelakken sin:

”Kvaliteten var kjip, den var tynn i konsistensen, men fargen var uimotståelig, mora mi syntes den var horribel, det var et godt kjøp.”

Olivia arver et hus i Reykjavik etter tanta, og hun ønsker å ha med seg Bè over Atlanteren. Om Bé ble med – ja, det får du vite hvis du leser boka!

Å lese denne lille store romanen var som å lese 118 sider med poesi. Og likevel er dette en roman som rommer mer enn monstrøse verk på hundrevis av sider. Hvert ord, hvert tegn virker gjennomtenkt og jeg kunne ha tatt hver eneste setning frem, viftet med den og sagt: ”Se så fin den er”!

Venterommet i Atlanteren er nominert til Ungdommens kritikerpris 2012/ 2013 og er Høvrings andre roman.

Terningkast 5


mandag 18. februar 2013

Sorrisniva - ishotell - igloo hotell - 2013

                                Inngangspartiet

 
Kapellet - Her er det mange som gifter seg. Kapellet er innviet av biskopen i Nord- Hålogaland, og det bruker å være en ordinær gudstjeneste i kapellet hver sesong.

Tema for 2013 er norsk litteratur, og her ser vi selveste Henrik Ibsen.

Dette er iskunst av Prinsessa som ingen kunne målbinde.

 Koselig, men ikke så veldig varmt foran denne ovnen.


Ishotellet har to soveavdelinger. Dette er den ene. Det koster 2 150 kroner pr. person for overnattig i dobbeltrom, det inkluderer badstue og deilig frokost. Det er mange som benytter seg av tilbudet, men det frister ikke meg.


De tre bukkene bruse. Ser du trollet under brua?

Kvitebjørn Kong Valemon - stakkars bjørn, blitt veldig skranten av å bli iskunst.


Og lysekroner av is, vakkert og magisk.

Så da har jeg presentert vinterens ishotell i Alta for dere som ikke kommer dere nordover og får sett herligheten selv. Årets hotell er det 14. i rekken og byggingen tar mellom 4 og 6 uker. Sesongen til ishotellet varierer mye, men planlegger du en tur til Alta mellom medio januar og medio april skal muligheten for å besøke ishotellet være til stede. Men det er selvfølgelig væravhengig. For mye sol og varmegrader gjør meg glad, men ikke de som eier og bygger ishotellet.

HER er lenken til hjemmesiden til Sorrisniva Ishotell. 

Finfin hjemmeside fra vårt naboland

Ikke Russland, ikke Finland, men Sverige, var nabolandet jeg tenkte på. Og den finfine siden er Nobelgrottan. Kom over siden på facebook, og der er det bare å lete under nobelgrottan så finner du også den. Det er Katarinda D. som er ansvarlig for siden, og hun inviterer alle bokbloggere som har skrevet om nobelprisvinnere til å legge en lenke til facebooksiden hennes. I tillegg legger hun lenken inn under forfatteren på hjemmesiden. Jeg heiv meg rundt og sende lenken fra mitt Hemingwayinnlegg som jeg skrev i november 2010, og slik ser det ut på nobelgrottan.se.

Så har du lyst til å dele er du herved oppfordret!

Dette bildet tok jeg på Sorrisniva Igloo Hotel i dag - kommer sterkere tilbake med flere bilder i neste blogginnlegg - temaet for isfigurene 2013 er nemlig norsk litteratur. Noen som kjenner igjen denne mannen?

onsdag 13. februar 2013

Erik Bertrand Larssen : Bli best med mental trening

Dette er bok to i mitt 2013 prosjekt, der jeg leser sakprosa og noterer ned navn og kjønn nevnt i boka. I bok 1 som var Litteraturkritikk av Erik Bjerck Hagen, kom kvinner veldig dårlig ut. Når boka var ferdig lest var stillingen slik: menn : 239, kvinner : 33. 

Men nå over til mentaltrener Erik Bertrand Larsen og hans bok:


Setningen; "Dere tåler mye mer enn dere tror", har vært og er viktig for forfatteren. Han skriver at mennesker som lykkes ofte har gjort  bevisste valg - de har utviklet gode vaner der folk flest har dålige vaner.

"Hvis du vil bli bedre, uansett i hva - må du ut av komfortsonen" - Erik Bertrand Larssen

Man må sette seg konkrete mål, og jobbe for det hver dag. Og så kan man sette livet sitt i perspektiv.

"Når han eller hun har fått det til, da kan jeg også klare det." - Side 48

Man lykkes hvis man klarer å styre tankene sine, og man bør ha som mål å alltid gjøre sitt beste.

Erik Bertrand Larssen mener at man kan tvinge seg selv til å tenke suksess, og til å tenke på gode ting man ønsker å oppnå, f.eks bedre helse, bedre jobb, og da arbeider man lettere og mer engasjert for å å nå de målene man setter seg.

Det er viktig med MÅL. 

"Sikt mot månen. Selv om du bommer havner du blant stjernene." (Les Brown)

"Målene du setter deg, henger sammen med fokuset ditt, derfor er det viktig hva du fokuserer på. - Erik Bertrand Larssen.

Drømmene våre må forankres i virkelighet, men de bør være store - men likevel gjennomførbare. Og du må analysere og konkretisere hva som skal til for at du skal kunne nå dine mål.

"Et mål blir aldri virkningsfullt før det gjør noe med følelsene dine." Erik Bertrand Larsen


Menn:

Harald Sunde
Thomas Peterson
Anthony Robbin
Bill Clinton
Wayne Gretszky
André Agassi
Olaf Tufte
Bjørn Inge Pettersen
Kjell Emblem
Jarle Aambø
Mikael Jørgensen
Stig-Andre Berge
Petter Northug
Robert Frost
Sokrates
Mark Twain
Kjell Inge Røkke
Erlend Loe
Thomas Alva Edinson
Louis Pasteur
Brødrene Wright
John F. Kennedy
Ole Einar Bjørndalen
Joe De Maggio
Muhammad Ali
Steve Jobs
Kristian Ruth
Les Brown
Laurence J. Peter
Kjell Almskog
Kjell Inge Røkke
Georg Mattory
Michael Jordan
Trond Frigaard
Åge Skinstad
Donald Trump
Ingebrigt Steen Jensen
Hans Olav Brenner
Lars Saabye Christensen
Bjørn Dæhlie
Bill Gates
Sir Alex Ferguson
Alvin Ray Straight
David Lynch
Adam Ikdal
Matthhew Syed
Shaquille O´Neal
Jon Rønningen
Jim Ruyn
Abraham Maslow
Ole E. Pedersen
John Reid
Tony Blair
Tiger Woods
Jan-Ove Waldner
Richard Douglas Fosbury
Patric O`Brien
Bill Koch
Jan Boklöv
Per Petterson
Aristoteles
Geoff Calcin
Winston Churchill
 Mozart
Magus Carlsen
Hallgeir Opedal
Malcolm Gladcell
Aders Ericsson
Lasse Kjus
Kjetil André Aamot
Mike Agassi
David Bechhama
Tyrone Curtis
Marin Johnsrud Sundby
Arne Scheie
Gunnar Søsterby


Kvinner: 

Nina Solheim
Madame Curie
Hedda Berntsen
Susan Jeffers
Judit Polgár

Menn : 76
Kvinner : 5

Jaaaaa, ikke videre oppløftende hvis man tenker elite; større, sterkest og rikest. Men fint for mange andre verdier; nestekjærlighet, omsorg, kjærlighet.

Andre og siste del kommer snart - stay tunes, som jeg tror det heter blant toppene. Jeg fikk fryktelig lyst til å lese Nokpunktet av Per Fugelli, så det kan hende det blir neste bok i mitt artige prosjekt.søndag 10. februar 2013

Berit Bongo presenterte doktorgraden sin på Alta bibliotek


Torsdag 7. februar, dagen etter samefolkets dag hadde Alta bibliotek besøk av Berit Bongo. Og mange ville høre på hva hun hadde funnet ut, så mange at amfiet som brukes til opplesninger, litterære lunsjer, bokprat og nå også doktorgradpresentasjoner ble for lite. Men vi hadde ikke noe annet, og noen som kom for sent måtte finne seg i å sitte på yttersiden av amfiet. Om de hørte så mye der, det vites ikke.
“Samer snakker ikke om helse og sykdom – Samisk forståelseshorisont og kommunikasjon om helse og sykdom. En kvalitativ undersøkelse i samisk kultur”

Kort sammendrag av avhandlingen:

Avhandlingen er en undersøkelse i samisk kultur, basert på intervju med 21 samisktalende samer i Finnmark. Det er en utforskende studie som belyser en samisk forståelse når det gjelder helse og sykdom. Det tas ikke sikte på å generalisere funnene til alle samer. Metodologisk bygger avhandlingen på filosofisk hermeneutikk og urfolksmetodologi. Et bevisst forhold til tradisjonen (samisk: àrbevierru) står sentralt i begge retningene. Urfolksmetodologi tilstreber en forskning på urfolks egne premisser, og tar i bruk urfolks dagligbegreper som analytiske begreper. Det er også gjort i denne avhandlingen. Det hermeneutiske begrepet forståelseshorisont omfatter de ulike forståelser og verdier som blir synlige fra en situasjon.
Alle deltakerne i studien uttrykker at samer snakker ikke om helse og sykdom. Det er hovedfunnet i avhandlingen. En nærmer seg helse og sykdom på tause og indirekte måter. Normer om å klare seg selv og ikke vise svakhet står sterkt. Omsorg ytes av de nærmeste, uten at hjelp blir bedt om eller tilbudt direkte. Nærhet og taushet betraktes som god og passende kommunikasjon, som verner om egne og andres følelser og styrke. Å snakke åpent om sykdommer betraktes som upassende, og diagnostiske sykdomsbegreper avvises som dømmende. Samiske begreper som beskriver tilstander blir oppfattet som mildere. Psykiske forstyrrelser kan bli oppfattet som at noen har satt vondt på vedkommende. Disse funnene kan forståes innenfor en horisont der menneskene på ulike måter bør innstille seg på å godta det livet bringer med seg.  En kan ikke kontrollere fremtiden, og denne grensen skal heller ikke overskrides med ord. Ved å la være å snakke om helse og sykdom unngår en å forstyrre denne ordenen.
Avhandlingen viser hvordan ulike forståelser er kilde til samhandlingsproblemer mellom samiske pasienter og det offentlige norske helsevesenet. Samisk helsepersonell må bevege seg mellom to verdener, og det understrekes at samiske forståelser må bli skriftliggjort og tatt inn i utdanningene. Ved at den samiske forståelseshorisonten åpnes mer også for ikke-samisk helsepersonell, vil mulighetene for spørsmål og dialog styrkes. 

Teksten i kursiv har jeg klippet ut fra Universitetet i Tromsø sine sider, og lenken dit finner du her.

lørdag 9. februar 2013

Vidunderlige Mari Boine

Var på konsert med Mari Boine og Niillas Holmberg i går kveld. Mari hadde med seg Marion Palmer på scenen. Marion leste nydelige dikt og alle var enige om at det var en magisk kveld. Lars Richard i  Altaposten har skrevet om konserten - reportasjen finner du her.


torsdag 7. februar 2013

Konsert med Mari Boine og Niillas Holmberg

I morgen skal jeg på konsert med to STORE samiske artister, og to av mine absolutte favoritter. Mari Boine kjenner alle, men det er få som kjenner til Niillas Holmberg. Han er fra Utsjok i Nord-Finland, født i 1991 og stemmen hans er vidunderlig.

Her kommer to smakebiter; først Mari Boine.Og så; Niillas Holmberg og Roope Mäenpää - still opp lyden og nyyyyyyt!

Fire lydbøker

Kan man bruke tid på å skrive lange, analyserende og nydelige blogginnlegg når det finnes kopper som skal vaskes, klær som skal brettes, bøker som skal leses og hunder som skal luftes. Nei, ikke alltid er mitt svar og her kommer derfor noen kjappe omtaler av noen lydbøker jeg hørte i januar.
 God jul - Hvor er du av Beate Grimsrud, i lydbokversjon.

Det er Tone Danielsen som leser, og lydboka er veldig kort, bare 2 timer og 6 minutter.

Den er fint lest inn, og hvis jeg skulle sagt bare en ting om den så ville det være søskenkjærlighet. Hvis jeg fikk si litt til så skulle det være at Beate har en storesøster som hun er veldig glad i, og som hun alltid har vært veldig glad i, og de to har feiret mange julaftner sammen. I denne lille lydboka får vi noen innblikk i disse julefeiringene.

Konklusjon: Fint


Chris Cleave : Gull, 9 timer og 28 minutt

Ja, hva skal man si. Det handler om banesykling, om ekstreme konkurransemennesker, om mennesker som er vant til å presse seg hardere enn det som skal være fysisk og psykisk mulig. Det handler om Jake og Kate og deres datter  Sophie og Kates venninne og hardeste konkurrent; Zoe. Sophie er 8 år og har tilbakefall. For fire år siden fikk hun leukemi, og nå har den kommet tilbake. Foreldrene elsker Sophie, men de elsker også tanken på gull i det kommende OL som skal foregå i London 2012, og både Jake, Kate og Zoe er gullkandidater. Men da må det trenes, det må hviles og det må inntas en riktig menge proteiner og enzymer og dette vet den 8 år gamle Sophie, som spyr i rekvisitter til Star Wars og sier at alt er helt OK, selv om hun blir sykere og sykere.

Chris Cleave spiller på følelser, han tar oss med tilbake i tid, til OL for fire år siden, til OL for 8 år siden og til episoder der vi skjønner at personlighetene til hovedpersonene er blitt formet. Litt for klisjepreget syns jeg det ble, for Kate ble bare den altfor snille og har det noensinne vandret et mer egoistisk menneske på jorda enn Zoe? Likevel var boka god, men jeg som er vant til å gråte i bøtter og spann over både vinnere og tapere og syke barn, klarte å holde meg langt unna tørkepapir og snørr og tårer denne gang.

Kristine Welde Tranås leser godt, men hun sprinter gjennom setningene og sluker ganske mange ord på veien - men så er det likevel greit for meg, fordi teksten selv er superraskt, det er hele tiden snakk om hundredeler av et sekund, alt går i rekordtempo og derfor, kun derfor er det greit. I andre bøker ville jeg blitt lynende irritert.

Konklusjon: FintHeidi Linde : Nu, Jävlar  - 11 timer og 11 minutt

Fire mennesker, knyttet sammen på forskjellige vis blir hovedpersonene i denne boka. Høygravide Terese som for meg ble hun som sa HVA! 90 % av tiden. Den kjekke, men akk så akterutseilte Kevin, Lydia som har dronning Sonja som bestevenn, i fantasien vel og merke og dattera til Lydia; Jessica som en gang elsket Kevin, eller gjorde hun det?

Fint løst, jeg koste meg med boka, men Terese fremstår jo som litt vel idiotisk med sine stadige HVAer!

Hedda Munthe leste godt.

Konklusjon: Fint


Kim Småge : Containerkvinnen - 8 timer og 39 minutt

Det er lenge siden jeg hadde lest noe av Kim Småge, og krim er jo ikke min favorittsjanger, men likevel - denne var helt ok. Etterforsker i Trondhjemspolitiet, Anne-Kin Halvorsen finner tre kvinner i en container på Nyhavna i Trondhjem. En lever, de andre er døde. Så begynner etterforskningen, og det meste er greit, lite blod og gørr.

Anne Krigsvoll leser godt.

Konklusjon: Greit nok

mandag 4. februar 2013

Å lese en bok om litteraturkritikk på ulike måter - dette er femte og siste delDette er de siste kapitlene, der resultatet av min høyst amatørmessige forskning kommer helt til sist!

I kapittel 4, 5 og 6 trekker BH frem 3 kritikere.

Kapittel 4 : F. R. Leavis

Leavis (1895.1978) var en engelsk litteraturkritiker som hadde som hovedtanke litteraturens siviliserende og humaniserende rolle i kulturen.

Menn:

F. R. Leavis
Matthew Arnold
T.S. Eliot
D. H. Lawrence
Gerald Manley Hopkins
Ezra Paund
Milton
Shelley
C. P. Snow
Lione Trilling
George Eliot
Henry James
Joseph Conrad
Flaubert
Dickens
Melville
Mark Twain
James Joyce
Georg Lukacs
William Blake
Norman Mailer
Henry Miller
Ian MacKillop
Peter Greenham

Kvinner:

Jane Austen
Virginia Woolf
Kate Millett
Frieda Weekley

Menn : 24
Kvinner : 4

Kapittel 5 : Edmund Wilson

Edmund Wilson (1895-1972) var amerikansk journalist og forsker, ansatt i The New Yorker fra 1943.

Menn:

Edmund Wilson
John Updike
Alfred Kazin
F. Scott Fitzgerald
Marx
Trotskij
Lenin
Harri Houdini
Charlie Chaplin
Woodrow Wilson
Igor Stavinskij
Hemingway
Joyce
Vladimir Nabokov
Evjenij Pusjkin
William Shawn
Leavis
Christian Gauss
John Jay Chapman
Oliver Wendell Holmes
Maxvell Perkins
Engels
Shakespeare
George Bernard Shaw
T. S. Eliot
Dicken
Henry James
Abraham Lincoln
Whitman
Dickinson
Melville
Ulysses s. Grant
William T. Sherman
Lionel Trilling


Kvinner

Mary McCarthy
Dorothy Parker
Harriet Beecher Stowe


Menn : 34
Kvinner : 3


Kapittel 6 : Lionel Trilling

Lionel Trillig (1905-1975) tilhørte miljøet som gikk under benevnelsen ”The New York intellectuals”.

Menn:

Lionel Trilling
Edmund Wilson
Matthew Arnold
John Rodden
Allan Ginsberg
Hemingway
Nietzshe
Freud
Leavis
Snow
Hamsun
Eliot
F.Scott Fitzgerald
Irving Howe
James Ivory
Morris Dickstein
William Burroughs
Bob Dylan
Herbert Marcuse
Norman Mailer
Malcom X
Muhammed Ali

Kvinner:

Diana Trilling
Jane Austen
Emma Thomson
Helena Bonham Carter

Menn: 22
Kvinner : 4Del 3 – Eksempler

Kapittel 7

Her har BH valgt å trekke frem seks norske dikt og han kritiserer diktene etter dagens standard.

Menn:

Arnulf Øverland
Jan Erik Vold
Harry Truman
Einar Gerhardsen
Rolf Jacobsen
Erling Aadland
Paal Brekke
Atle Kittang
Kjell Heggelund
Dag Solstad
Tolstoj
George Eliot
Roy Lichtenstein
Fellini
Marcello Mastroianni
Homer
Tor Ulven
Robert Frost
Johan Borgen


Kvinner:

Tone Hødnebø
Gunvor Hofmo
Anouk Aimee


Menn : 19
Kvinner : 3
Kapittel 8

Her kritiserer BH to noveller av Johan  Borgen.

Menn:

Johan Borgen
Per Thomas Andersen
Øystein Rottem
Willy Dahl
Philip Houm
Hamsun
Duun
Espen Haavardsholm
Gudleif Bøe

Kvinner:

Liv Strømssto
Annemarta (Borgen?)

Menn : 9
Kvinner : 2


Kapittel 9

Oppsummering

Menn:

Hawthorne
Henry James
Lawrence
Forster
Øverland
Heggelund
Anthony Lane
Irwing Hope
Leavis
Wilson
Trilling
Mailer
Hans-Georg Gadamer
Rolf Jakobsen
Samuel Johnson
Hume
F. Scott Fitzgerald
Sofokles
Kafka
Joyce
Falkner

Kvinner:
Margaret Wilcox
Hødnebø

Menn : 21
Kvinner: 2

Ja, da var første bok i mitt 2013 prosjekt lest. Jeg er interessert i å se om det er store forskjeller i kjønn i forhold til hvem man siterer og hvem man henviser til. I denne boka har jeg valgt å oppsummere etter hvert kapittel, Det skremmende resultatet er som følger:

Menn : 249

Kvinner : 33


fredag 1. februar 2013

Patrick Rothfuss : Vindens navn, Bazar, 877 siderKvalitetsfantasy - Publisert i Altaposten 1. februar 2013

Patrick Rothfuss har hatt enorm suksess med første del av kongedrepertrilogien. Boka ble utgitt i USA i 2007 og den har fått en mengde litterære priser. Bok to; The Wise Man´s Fear kom ut i USA i  mars 2012, og jeg håper det norske forlaget allerede har satt noen på oversetterjobben, for jeg vil lese mer om Kvothe som presenterer seg slik:

”Jeg har stjålet prinsesser tilbake fra sovende konger i gravhauger. Jeg brente ned byen Trebon. Jeg har tilbrakt natten med Felurian og sluppet unna med både forstanden og livet i behold. Jeg ble utvist fra Universitetet da jeg var yngre enn de fleste er når de blir tatt opp. Jeg ferdes på veier i måneskinn som andre frykter å snakke om i dagslys. Jeg har snakket med guder, elsket kvinner og skrevet sanger som får trubadurene til å gråte.”

Kvothe er vår helt! Han eier et vertshus i en liten landsby. Ingen av stamgjestene vet at den slitne mannen som hver kveld står bak bardisken er den legendariske Kvothe, kongedreperen.

Grusomme ting skjer, og det mumles om blå flammer og snart skjønner leseren at man er kommet inn i et helt nytt univers. Et univers der grusomme chandalier, demoner og sabbe-menn lever i minner og fortellinger, men skapningene har vært borte så lenge at bare de som er erklært gale tør å snakke høyt om dem.

En kveld kommer en kronikør inn på vertshuset, og motvillig begynner Kvothe å fortelle sin historie. Den handler om hans kamp mot fattigdom, kampen for å komme inn på Universitetet og konfliktene med medelever og lærere. Og selvfølgelig, hans jakt og lengsel etter den vakreste skapning av dem alle, den underskjønne Denna.

Selv om Rothfuss har bygd opp en helt ny verden bruker han kjente elementer fra fantasysjangeren, og spesielt intrigen mellom Kvothes største fiende på universitetet, Ambros, minnet meg om uvennskapet mellom Harry Potter og Draco Malfang. Det er ødeleggelser, baksnakking og venner som samles bak hver sine helter. Den foreldreløse og fattige Kvothe må kjempe mot den rike og bortskjemte Amros.

Selv om boka er på nesten 900 sider føltes den ikke for lang. Jeg vil vite enda mer om Kvothe og om Denna og så vil jeg ha flere historier. For i hovedhistorien flyter det en jevn strøm av sagn, viser og historier som ofte viser seg å være sanne. Og følger man med på historiene så vet man hvordan Kvothe skal vinne de kampene han må gjennom.

Dette er en bok som vante fantasylesere vil elske, og er du skeptisk til sjangeren kan Vindens navn være en fin døråpner.

Terningkast 5