mandag 30. april 2012

Katherine Webb : Det du ikke ser - Lydbok, 15 timer og 32 minuttKjapt og ikke så gæli!

En ny roman fra Arven forfatteren, og med denne har hun brukt opp formelen sin. Ikke at det er dårlig, men det blir for kjedelig å bruke samme ingredienser og samme teknikk flere ganger.

Som i Arven skiftes stadig fortellerstemme, og som i Arven er det 100 år mellom fortellerstemmene.

Vi er i England i 1911. Presten Albert Canning er på tur inn i vanviddet. Han er gift med Hester, og selv om de har vært gift i ett år har de enda ikke tatt på hverandre, og Hester begynner å bli ganske desperat. Men Albert bryr seg kun om det åndelige liv, og hans ønske om renhet gjør at det meste kroppslige blir forbundet med synd. Familien får en tjenestejente fra byen, en tøff jente som heter Cat. Cat var suffragette fra London og satt fengslet under harde kår helt til familien Canning åpnet dørene for henne.

100 år etter blir journalisten Leah trukket inn i et mysterium. Hennes eks har gravd opp liket av en mann som har vært død i mange år. Han hadde to brev på seg, og begge var sendt fra prestegården der Albert Canning var prest. Leah graver i fortiden og finner grusomme hemmeligheter, løgn og bedrag og litt kjærlighet også - selvfølgelig.

Bodil Vidnes-Kopperud leser godt, og jeg koste meg med boka. Men ikke flere sånne bøker nå Katherine Webb! Nå er det akkurat nok!

søndag 29. april 2012

Den siste lærling : Vokterens forbannelse - Lydbok, 9 timer og 10 minutt


Dette er bok to i serien om den siste lærling. Jeg anmelde bok 1, Heksenes hevn og ga den terningkast 5.

I denne boka skal Tom, vokterens lærling ta opp kampen mot en ondskap som ikke engang hans egen mester klarte å overvinne. Vi får også hilse på familien til Tom igjen, og heksa med spisse føtter fra første bok blir en viktig faktor.

Espens Sandvik leser veldig godt, og jeg har bestemt meg for å høre bok tre også som lydbok.

lørdag 28. april 2012

Sunniva Relling Berg : Utfor - ungdomsroman


Meget god ungdomsroman

Lea er blitt mobbet i byen, hun er rett og slett for flink. Foreldrene tar henne med seg og flytter til en liten øy. Der blir Lea kjent med andre ungdommer, og det ser ut som om historien skal gjenta seg. Hemmeligheter dukker opp, det visker og tiskes, og det er ikke alltid lett å være Lea.

Jeg likte boka godt - syns det er en imponerende debut!

fredag 27. april 2012

Rachel Simon : Historien om Vakre Jente : Silke forlag, 351 siderVakker fortelling - Publisert i Altaposten 27. april 2012

Rachel Simon (1959) er en amerikansk forfatter og foredragsholder som har skrevet en rekke bøker. Simon ser det som sin oppgave å vekke leserens oppmerksomhet om urettferdighet og skjulte mekanismer som alle burde kjenne til. I denne romanen tar hun blant annet utgangspunkt i forholdene for psykisk utviklingshemmede i USA slik de var i 1960 og 1970 årene.
Enken Martha Zimmer bor alene på en gård i Pennsylvania. En høstkveld i 1968 banker det på døra hennes. På yttersiden står det to mennesker. En mørk mann og en vakker ung kvinne. Martha inviterer dem inn og går på kjøkkenet for å hente noe varmt å drikke til dem. Da hun kommer tilbake ser hun at de har et nyfødt barn med seg. Verken mannen eller kvinnen snakker, men det er tydelig at det er kvinnens barn. Martha gir dem varme klær og mens de kler på seg kommer et bil opp mot huset, noe som vekker redsel hos paret. Mannen klarer å rømme, kvinnen blir fraktet bort, men uten babyen. Før kvinnen blir ført bort visker hun til Martha; gjem henne.
Dette er starten på førti års historie som vi får servert i kapitler som hele tiden veksler mellom Martha og barnet, den vakre kvinnen som heter Lynnie og mannen som heter Homan.
Det viser seg at Homan er født døv og i USA på 1960-tallet var det det samme som at du var mindre verdt, og døve ble ofte plassert på digre institusjoner uten oppfølging. Lynnie er  psykisk utviklingshemmet i en eller annen grad, og familien plasserte henne på institusjon da hun var liten. Der mistet hun det lille språket hun hadde. Lynnie og Homan bodde på en diger institusjon med over 5000 andre beboere der mobbing og overgrep var dagligdags. Det unge paret klarte å rømme, men det gikk ikke mange dagene før de ble funnet. Livredd for at også barnet må vokse opp på en institusjon gir de barnet til Martha. 
Selve historien er vakker, men det mangler en god del på utførelsen for at dette skal bli en god bok. Språket virker hult, men om det er forfatter eller oversetter som kan lastes kan jeg ikke svare på. Logiske brister finnes det også, og enkelte magiske elementer er det også. Slutten er for sukkersøt og lite troverdig. Leser du kun med hjertet vil nok denne boka likevel kunne sette ganske dype spor.

Terningkast 3

tirsdag 24. april 2012

Alta bibliotek markerte bokdagen 2012!

Alta bibliotek markerte bokdagen 2012!Vi var på studenthuset City og snakket om disse bøkene:
Annelene snakket om barnebøker + en krim:
Dragejakten av Bjørn Ousland - moderne eventyr

Kubbe lager spetakkel av Åshild Kanstad Johnsen - myldrebok

Purriot og den usynlige mannen av Bjørn F. Rørvik og Ragnar Aalbu - krim for de minste

Jeg vet hvem du er av Yrsa Sigurdardottir - neglebiterkrimStine presenterte tegneserier:
Kebbelife av Mette K. Hellesnes

Fagprat av Flu Hartberg

Zofies verden av Grethe og NorunnMonika tok for seg ungdomsbøker som handler om hekser!

Inn i elden av Aina Basso

Fandens Friller June Sommer Strask

Sirkelen av Mats Strandberg og Sara B. ElfgrenOle David snakket om en fagbok som heter:


Våpen, pest & stål og som er skrevet av Jared Diamond.Sonja Kristin hadde funnet frem:
Jean Kwok : Midt imellom

Jeanette Walls : KrystallslottenJeg snakket om bøker som fortjener terningkast 6:

Blomstenes hemmelige språk av Vanessa Diffenbaugh

Haren med øyne av rav av Edmund de Waal

Gutten i graven ved siden av – Katarina Mazetti


Og så presenterte jeg to krimbøker som Hanne, bibliotekets egen krimdronning anbefaler:
Absolutt kontroll av David Baldacci:


Boken er en mellomting av krim/spenning. Jeg likte boka så godt at jeg har lest den 3 ganger. Den handler om høyteknologisk svindel og det er vel et aktuelt tema i disse datatider, men det er jo ikke sikkert at alle vil like boken, men jeg gir den terningkast 6.


Det er ikke en ny bok, men allikevel anbefaler jeg alle å lese den om de liker spenningsbøker.
En annen forfatter jeg vil anbefale er Carin Gerhardsen som er fra Sverige. Hun har skrevet flere bøker, men jeg vil trekke fram


Pepperkakehuset og Tampen brenner. Spenning fra start til slutt. Terningkast 5.


fredag 20. april 2012

Skitapas med Actic Alta!

Vidunderlige Actic Alta

Fredag 13 mars 2012 var en dag som bød på store kontraster. Jeg kranglet, eller fyrte meg som det heter på nordnorsk.....og så klipte jeg meg og farget håret, og ingen la merke til det..........Så humøret var ganske labert da jeg trasket hjem etter arbeidsdagens slutt. Heldigvis hadde jeg meldt meg på vårens store eventyr arrangert av Actic Alta. Jeg kødder ikke - her en lenken til bildene:

25 damer hadde meldt seg på skitapas. Vi betale 50 kroner for følgende: En liten god drikk før start. Så ble vi busset ca 6 kilometer. Deretter gikk vi to kilometer i lysløpya før vi ble stoppet og fikk servert tre tapasretter med drikke som hører til en fredagskveld. Etter ytterlige en kilometer var det ny stopp - og nå fikk vi servert mer å leske strupen med, og tre nye tapasretter. To nye kilometer ble tilbakelagt før vi avsluttet kvelden med suppe, brød og enda mer å drikke på selve Actic Alta. Noen av oss dro på Alfa Omega på afterski etterpå, med skisko og hele pakka. Pål hentet meg i 23 tia og han mente at jeg så heller teit ut når jeg vaklet meg ut bardøra med ski og staver i strålende humør. Jeg gleder meg allerede til neste års skitapas, for dette var noe av det morsomste jeg har gjort med ski på fotan!

Jeg er den eneste med lue - lilla selvfølgelig :-), og dette er tatt på første stopp.

søndag 15. april 2012

John Steinbeck : Alle tiders torsdag - Lydbok : 8 timer og 52 minutter
Rett og slett fantastisk!
Pål og jeg hørte denne sammen og vi storkoste oss! Nå skal vi høre alle Steinbeckbøkene som er utgitt på lydbøker - og vi skal høre dem sammen.

Jeg har klippet ut omtalen som sto på lydbokforlaget og limt den inn her, for jeg er 100 % enig i det som er skrevet, og da trenger jeg ikke å skrive så mye selv:


Steinbeck er en forfatter som ble elsket av sitt publikum. Der er ikke uten grunn at han fikk Nobelprisen i litteratur i 1962. I Akademiets begrunnelse står det at prisen er tildelt Steinbeck "for hans.på èn gang realistiske og fantasifulle fortellerkunst preget av medfølelse og sosialt skarpsyn."
Handlingen foregår i Cannery Row, i den lille byen Monterey, California. Vi blir kjent med de som bor i gaten, følger dem i deres dagligliv og møter et samfunn der alle kjenner alle. Det er en humoristisk skildring av ulike mennesketyper, fra Fauna, den lokale horemammaen, til stedets boms, Hazel. Doc er vendt tilbake fra krigen, men han har det ikke bra. I sin visdom finner menneskene i den lille byen ut at Doc simpelthen trenger en kvinne. I det psykologiske øyeblikk dukker den unge Suzy opp, og byens anstrengelser for å føre de to sammen skaper de kosteligste og fornøyeligste situasjoner.


Men jo - jeg kan jo avslutte med at Erik Hivju leser vidunderlig!

Rovfugler på interstaten

Det kom som en stor overraskelse på meg at det var langs interstaten på tur mellom New York og New Orleans at jeg skulle få se meg ganske mett på rovfugler. Jeg elsker nemlig fugler, og i mange år har jeg kjørt rundt med fugleboka og notert flittig, men det er ikke ofte jeg ser rovfugler. I de senere årene er det blitt mer vanlig å se havørn, også i Alta, og den dagen vi reiste til USA, så jeg en stor havørn rett utenfor stuevinduet mitt. Men altså - det er slike fugler jeg jakter på med fotoapparatet. Og jeg knipset og knipset og storkoste meg mens vi suste avsted. Grunnen til at det er så mange rovfugler langs veien er ikke like morsom - det er selvfølgelig påkjørte dyr som trekker fuglene dit.De to siste bildene er tatt mens vi kjørte over brua fra New Orleans på I 10. Pelikan :-))))))

Alex Capus : Léon og Louise : Ganesa forlag, 269 sider


Vakkert og trist om krig og kjærlighet

Léon er ung og kjekk, full av optimsime og fremtidshåp. På tur til krigstjeneste under første verdenskrig (han skal jobbe som morseassistent på en jernbanestasjon) bli han frasyklet av en vakker ung kvinne. Det er Louise.
Det går noen uker - Léon klarer seg tålelig bra, selv om han har løyet på seg kunnskaper han ikke har, og hele tiden tenker han på den vakre unge kvinnen som syklet fra ham. Og så treffes de og blir venner og kjærester, og for Léon kan det egentlig aldri bli andre enn Louise. Så kommer bombene og begge tror at den andre dør og dermed starter de livene sine med reserver.....til de treffes igjen og da er Léon far og ektemann og så bunnsolid at han ikke vil drømme om å gå fra kona som kjenner til historien om Louise og dermed gir han muligheten til å få en natt til med sin store kjærlighet.

Jeg likte boka godt. Den er full av humor, kjærlighet, spenning og den er veldig godt skrevet!


Forfatteren er fra Sveits, og han har skrevet flere bøker som jeg absoultt skal ta en nærmere titt på. 


Andre bloggere som har omtalt boka er:

Kari Bolstad på oversetterbloggen
Ingalill på Moshonista

lørdag 14. april 2012

Katherine Webb : Arven - Lydbok, 16 timer og 4 minutt

Flott fortelling, elendig oppleser

Alle gode ting er tre, og jeg måtte ha tre forsøk før jeg klarte å høre denne ferdig. De to første gangene jeg begynte å høre Arven måtte jeg slutte midt i første cd. Det var noe med stemmen til oppleser. Den skar gjennom marg og ben, og hvis rotter går til tannlegen så er det slik det høres ut når det borres i rottetenner uten bedøvelse. Seriøst - jeg vet jeg er slem nå, men jeg fikk fystisk vondt hver gang hun leste replikker, og periodevis er det mye replikker her. Så egentlig hadde jeg bestemt meg for å lese denne boka selv. Men så er det jo sånn at noen ganger så mangler man gode lydbøker, og så skal man vandre i timesvis langs asfalt og skitten snø, og da tar man det man har, og for meg ble det Arven for tredje gang.

Hva handler så Arven om?

Erica og søsteren arver et digert gods etter den grusomme bestemoren. De får ikke beholde godset hvis ikke de begge bosetter seg der, og Erica har lyst til det, søsteren ikke. Søsteren er deprimert og sliter med en grusom skyldfølelse etter en ulykke som skjedde i barndommen.

Parallelt følger vi historien til oldemoren til Erica og søsteren. Hun var fra en velstående New York familie og endte opp langt fra eget hjemland og langt fra kjærligheten.

Det er lite klisjeer i boka som jeg antar appellerer mest til kvinner. Jeg skal helt klart høre/lese neste bok av Kathrine Webb, og gleden da jeg oppdaget at lydbokforlaget har funnet en ny oppleser var stor!

PS - Nå har jeg litt dårlig samvittighet for at jeg skriver så mye stygt om oppleseren, men jeg har jo ikke skrevet navnet hennes her, og det kan jo hende at stemmen hennes passer godt til andre ting, men som lydbokoppleser passet hun ikke!

PS 2 - Nå oppdaget jeg at jeg har glemt å si om jeg likte boka eller ikke, og da kan jeg si at jeg likte boka veldig godt, noe du sikkert allerede har forstått siden det tross alt står flott fortelling i overskriften!


onsdag 11. april 2012

Tron Jensen : Uoppredd seng – roman med algeriske damer / Oktober forlag, 142 sider
Den middelmådige mannen Publisert i Altaposten 11. april 2012

Tron Jensen (1958) er en norsk forfatter som med Uoppredd seng har fått utgitt sin fjerde roman.

Odd Larsen, en middelaldrende norsk mann, tidligere kritiker med spesialområdet klassisk musikk og lærer på videregående skole har flyttet til Nice med Naima, hans mye yngre, mye sprekere og mye vakrere kjæreste. Naima har aner fra Algerie. Familien flyktet til Frankrike før hun ble født, men hun føler seg som en algerisk kvinne, derav undertittelen på romanen.

Odd tenker på sex hele tiden, og han tenker på at andre har sex hele tiden. Han har tvangstanker om at Naima har deltatt på trekanter med lekre cubanske menn før hun traff ham. Odd tenker på pupper og rumper og på hvorfor han tenker på sex hele tiden. Plutselig oppdager han et norsk ungt par, typiske turister. Han følger etter dem mens han vurderer og fantaserer om forholdets kvalitet. Er de nyforelsket? Hvordan oppfører de seg i senga? Hvem har makta i forholdet? Han drømmer om at det unge paret skal komme hjem til dem og kose seg i dobbeltsenga sammen med Naima og han selv. Samtidig lurer Naimas søster i bakgrunnen. Hun bruker hijab, er svært religiøs og lukket. Men det bryr ikke Odd seg om.  En hijab er bare pirrende, og mon tro om ikke det er akkurat Odd som er mann nok til å frigjøre henne fra religionens stengsler?

I løpet av den korte uken romanen utspiller seg får Odd kysset og klådd på noen damer, og i egne øyne befridd noen kvinner fra kyskhetens ensomhet.

Tron Jensen skriver godt, og han har noen finurlige dreiser på teksten innimellom. Han avslutter ikke alle setningene, men setter punktumet midt i en tankestrøm. Det virket rart til å begynne med,  men etter noen slike avkuttede setninger ble det som et krydder i en ellers ganske kjedelig roman.

Jeg konkluderer med at dette er en helt middelmådig roman om en helt middelmådig mann som tror han er guds gave til kvinnene.

Terningkast 3

tirsdag 10. april 2012

Mats Strandberg og Sara B. Elfgren : Sirkelen : Gyldendal, 522 sider
Grusomt ubehagelig - Publisert i Altaposten 10. april 2012

Sirkelen er kalt en svensk sensasjon og er skrevet av filmanusforfatteren Sara B. Elfgren som debuterer med denne ungdomsboka, og journalisten Mats Strandberg som tidligere har utgitt tre romaner for voksne.

Det er i Engelsfors det onde bor. I denne lille byen der arbeidsledigheten og mismotet har satt sine spor har noe mørk og dystert funnet sine ofre og sine forkjempere.

Syv ungdommer i Engelsfors er utvalgt til å berge verden. Disse syv har fått forskjellige egenskaper som kan brukes i kampen mot det onde. Alle går første året på videregående skole. Men før ungdommene oppdager at de er utvalgte eller har spesielle evner begynner uhyggen. Elias, en av skolens elever tar selvmord. Det er i hvert fall den offisielle forklaringen. De som kjenner ham tror ikke på den forklaringen, men står maktesløse mot ryktene.

Under minnetalen for Elias skjer det underlige ting, og noen dager etterpå blir seks elever, alle jenter - på mystisk vis trukket mot en nedlagt danseplass i skogen. Der får de beskjed om at de er utvalgt, og at det er kun hvis de står sammen at de vil klare å berge verden mot de mørke kreftene som truer. Ungdommene må selv finne ut av sine styrker og svakheter. De får vite at det haster. Elias var en av de utvalgte. Ganske snart dør enda en av de utvalgte, også nå med den offisielle forklaringen at dette var et selvmord.

Det som trekker vurderingen av boka opp er beskrivelsen av relasjonene mellom jentene og mellom jentene og deres familier. Det er typiske ungdomskonflikter og ungdomsproblemstillinger der dårlig selvfølelse, mobbing og misbruk av rusmidler står i fokus. Jeg liker også at alle de sterke karakterene er jenter. Det virker kanskje unødvendig å poengtere det, men alt for mange ungdomsbøker har fortsatt den sterke gutten eller mannen som forbilde.  Magielementene er derimot kjedelige, selv om konsekvensene av at ungdommene ikke er sterke nok blir forferdelige.

Boka er grusomt ubehagelig, og jeg måtte ta lange pauser der jeg vurderte om jeg skulle fortsette å lese. Jeg bestemte meg likevel for å lese den ut. Dette er tross alt en bok som er nominert til flere store priser i Sverige og solgt til 21 land. Sirkelen er første del av en planlagt trilogi. Bok to kommer ut i Sverige i slutten av april, og bok tre skal komme i 2013.

Terningkast 4

søndag 8. april 2012

Bøker om og fra India

Jeg reiser til India i oktober, og en av grunnene til at jeg har lyst til å reise til India er at jeg har lest så mange fantastisk gode bøker om India og av indiske forfattere:

Flere av mine favorittbøker er her:

Har lest:

----------------------Over linjen bøker lest OG blogget om. Under linjen, bare lest.------------------

Aimee Sommerfelt : Veien til Agra
Vikram Seth : En passende ung mann
Vikram Seth : To liv
Vikram Seth : En egen musikk
Anuradhati Roy : Et landskap av umulige lengsler 
Arundhati Roy : Guden for små lengsler
Rohinton Mistry: Familieanliggender
Rohinton Mistry : Så lang en reise
Kiran Desai : Tapets barn

Planlegger å lese før indiaturen:

Amitav Ghosh : Tidevannslandet


Er det noen som har et tips på en indiabok som bare MÅ leses? Jeg tar imot med takk, og vet at "har lest" lista mi er langt fra oppdatert, men jeg bruker ikke mer tid på den nå :-))

----------------------------------------------------

lørdag 7. april 2012

En lørdagsvakt på biblioteket

En lørdagsvakt på biblioteket kan by på så mye. Skrankevakta er fra 11 til 15 og jeg opplevde blant annet dette sist jeg hadde lørdagsvakt:

- Kø da jeg åpnet døra
- En låner som hadde klippet ut denne anmeldelsen og ville låne boka. (Den var det selvfølgelig venteliste på).
- En ung jente som ville låne en bok om sorg. Hun fortalte at mammaen hennes hadde fått kreft.
- En gutt på 7-8 år som fortalte om snøscooterkrossen han hadde vært og sett på kvelden før. Og så hadde han drukket redbull!
- En skikkelig ubehagelig mann midt i førtiårene ropte og klagde over at vi ikke hadde avisa han ønsket at vi skulle ha.
- En tidligere kollega kom innom og ønsket at jeg skulle finne frem gode bøker til henne.
- En liten jente på tre-fire år hadde mistet mora si. Hun gikk og ropte på mora, og så gikk jeg og pratet med henne, og så lette vi etter mora på biblioteket. Nei - ingen mamma der. Vi gikk inn på City Kafé som ligger i samme bygg - nei, ingen mamma der heller. Da spurte jeg jenta om hun ville være sammen med meg på jobb til mamma dukket opp, og det ville hun. Vi ventet ca 15 minutter før den savnede dukket opp. Helt rolig og uanfektet kom hun inn på biblioteket og så etter jenta. Merksnodig.
-En del turister som ville låne datamaskinene. Da blir det organisering og sjekking av tid. Max 30 minutter på hver bruker, og noen syns at dette er helt hinsides lattelig, så det kan bli litt diskusjoner. Men jeg er streng og rettferdig!

Vi hadde ca 400 stykker innom biblioteket denne lørdagen. Jeg elsker jobben min!

Og dette blinkskuddet tok jeg i påsken i fjor, i Terracina.....noe å tenke tilbake på og drømme om her jeg sitter i 10 kuldegrader og snøfokk......

fredag 6. april 2012

Mark Haddon : Kabang, 199 sider


Morsom barnebok

Faren til Jim er deppa, moren er blitt karrierekvinne, søsteren har sluttet å barbere seg under armene og er blitt kjærest med en idiotisk MC-fyr. Jim og kompisen overhører en samtale på lærerværelset der to av skolens kjedeligste lærerer snakker sammen på en underlig språk. Jim og kompisen begynner å spionere på lærerne, som viser seg å være fra en annen planet.......Skummelt, skummelt, spesielt for aldersgruppa boka er beregnet på som er 9-12 år. Jeg lot meg underholde og leser gjerne flere bøker av Mark Haddon. For dere som ikke husker; Mark Haddon er forfatteren av den helt spesielt gode boka: Den merkverdige hendelsen med hunden den natta. 

torsdag 5. april 2012

Når litteratur og liv går hånd i hånd

Nyttåraften 2011. Vi startet tidlig fra Richmond og hadde beregnet noen timers kjøring for å komme oss til Washington DC. Byen var en drøm å kjøre i, selv på nyttårsaften og det gikk som en lek å finne hotellet. Klokka var bare 12 på formiddagen da vi sto i vesibylen på hotellet og vurderte hva vi skulle bruke dagen på. Vi ble enig om at vi måtte se Det hvite hus....


Og når det var sett på, så ble det en liten diskusjon innad i gruppa. Hva skulle resten av dagen brukes til? Jeg hater shopping, og var dessuten ganske blakk, noe de andre som elsker shopping også var, så da kom jeg på at vi kunne dra til Smithsonian! Hva? Utbrøt resten av gjengen ganske så samstemte, og jeg måtte til å forklare at jeg hadde lest en bok, en ganske så flott en også, som handlet om en ung gutt som fikk en professorstilling ved Smithsonian i Washington. 
Boka gjorde et godt inntrykk på meg, og jeg husket at jeg vurderte å nevne Smithsonian i anmeldelsen, men så tenkte jeg at det var jo ingen som visste noe om Smithsonian, og jeg kom jo sikkert aldri til å angre på at jeg ikke tok det med i anmeldelsen, men gjett hva? Det gjør jeg. Vi tilbragte 5 timer på ulike Smitsonianmuseer, og da klokka slo midnatt hjemme i Norge satt vi på indianermuseet og drakk rødvin og spiste lokale delikatesser. Jeg tok noen bilder fra besøket, og litt info om Smithsonianmuseene kommer her:

Smithsonian er verdens største museumskompleks, med 19 museum og gallerier. Alle er gratis å komme inne på, og samlingen inneholder noen av historiens største mesterverk. Smithsonian ble grunnlagt i 1846 og selv om alle museene er i Washington finnes underavdeling og forskere tilknyttet museumet overalt i verden.


Og sånn helt avslutningsvis så er det jo sånn at alt flettes i hverandre, og når jeg nå er oppmerksom på Smithsonian så hører jeg om det overalt, sist i lydboka til Wilbur Smith: Assegai. Der var det flere vitenskapsmenn fra Smithsonian med for å følge ekspedisjonene til Theodore Roosevelt. 

onsdag 4. april 2012

Morten Jentoft : Radio Moskva – Nordmenn i Sovjet-propagandaens tjeneste : Gyldendal, 239 sider
Kommunisten fra Bognelvdalen -Publisert i Altaposten 4. april 2012

I 1938 ble det bestemt at sovjetisk kringkastning som allerede sendte radioprogrammer til en rekke land, også skulle sende til Norge. Fremveksten og driften av Radio Moskva var en sentral del av det kommunistiske propagandaapparatet. Dette førte til at norske kommunister som var bosatt i Moskva fikk mulighet til å arbeide i redaksjonen. I boka får vi historiene til noen av de norske kommunistene som arbeidet i redaksjonen, og vi får en unikt innblikk i norsk og russisk historie. I Norge var spesielt overvåkningspolitiet og etterretningstjenesten interessert i hva som ble sendt fra Radio Moskva og det ble leid inn studenter for å skrive ned alt som ble sendt. Den kjente valgforskeren Henry Valen hadde for eksemplel det som sin første jobb.

En av mange vi blir nærmere kjent med er altaværingen Kristian Haldorsen. Haldorsen var født i Bognelvdalen og var sentralstyremedlem i Norges Kommunistiske Ungdomsforbund Han jobbet i Radio Moskva fra 1958 til 1960. Kristian Haldorsen ble nøye overvåket av blant andre den senere stortingsrepresentanten fra Fremskrittspartiet, Fridtjof Frank Gundersen som jobbet i etterretningstjenesten.

Når Kristian var hjemme i Bognelvdalen ble han fulgt av overvåkingspolitiet som hadde klassifisert ham som en fare for rikets sikkerhet, og da jeg leste akkurat det så jeg for meg overvåkningspolitiet som lusket rundt i skogene i Langfjord.

Radio Moskva er full av referanser til kjente norske navn, russiske poeter og idrettsutøvere. NRKs journalist Morten Jentoft har funnet mye dokumentasjon og gjennomført mange intervjuer under arbeidet med boka. Radio Moskva sender fortsatt, men nå under navnet Russlands stemme

Jeg skulle ønske teksten var satt opp på en mer lesevennlig måte. Fortellingene beveger seg i mønster og vi går ofte tre skritt frem, og ett tilbake. Med det mener jeg at personer og hendelser som er nevnt før blir nevnt igjen etter kun noen sider, med den samme informasjonen, men med en (noen ganger) ørliten endring i innholdet.

Konklusjonen må bli at Radio Moskva er en ytterst interessant bok som med fordel kunne ha vært strengere redigert.

mandag 2. april 2012

Fabio Geda : I havet er det krokodiller - Lydbok, 5 timer


Da jeg hørte om denne boka i fjor høst var jeg fast bestemt på å lese den. Men så forsvant den ut i myldret sammen med alle andre spennende bøker som jeg skulle ønske jeg kunne lese. Plutselig sto jeg no der med denne lyboka i handa, og jeg gledet meg ganske mye. Jeg hadde en vag idé om at vi skulle høre historien om en ung afgansk gutt og hans flukt mot Europa. Og det var akkurat det vi fikk. Romanen er ikke merket ungdomsroman, men oppleseren snakket med babyguttestemme hele tiden og det irriterte meg så mye at jeg ikke fikk ordentlig tak på boka.

For å gi boka, forfatteren og ham boka handler om rettferdighet siterer jeg derfor bare baksideteksten på lydboka, mens jeg konkluderer med at Espen Sandvik ikke er min favorittleser.......


En gripende og høyaktuell fortelling om å være på flukt, om farene som lurer, men også om vennskap og samhold mellom de svakeste av oss.
Bare 10 år gammel blir den afghanske gutten Einaiatollah Akbaris etterlatt alene i en flyktningeleir i Quetta i Pakistan, etter at han har flyktet fra Taliban sammen med moren sin. Denne romanen forteller den gripende historien om hans fem år lange ferd mot frihet.
"I havet er det krokodiller" er en bestselger i Italia og Frankrike. Boka er solgt til 25 land. Når den italienske forfatteren Fabio Geda ikke skriver, arbeider han med vanskeligstilte barn og ungdommer. Geda har tidligere utgitt to romaner, men det er først med "I havet er det krokodiller" at han har nådd ut til et internasjonalt publikum.
"Noen gang oversettes det bøker som angår deg mer enn du aner. Denne boka gir deg fortellingen bak nyhetene."
Simon Stranger, Ny Tid

søndag 1. april 2012

Topp på topp

Noen dager er bare toppers! Og i dag har det vært en sånn dag, og jeg skal dele:

1. I går så jeg en annonse i Dagbladet fra Temareiser. 10 000 kroner for 8 dager i India, inkludert to dagers tigersafari, Taj Mahal, Dehli og New Dehli og mye mye mye annet. Klokka var akkurat passert midnatt da jeg bestilte turen! I dag når jeg sto opp sto det at turen var fulltegnet. Jeg er så fornøyd! En helt klar topp!!!

For de spesielt interesserte: Her er lenken til info om turen!


2. Nydelig vintervær i Alta, og vi har fire trekkhunder. Eller, egentlig er det Pål som har fire trekkhunder, men siden vi har bodd sammen i tyve år kan jeg jo bruke dem. Så vi la innover i skogen. Hadde innstallert en app på iphonen min som heter runtastic og den viste at toppfarten var 25.2 km i timen. Superarti, og helt klart en topp!

Vi hadde en liten matpause og jeg benyttet anledningen til å ta bilde av de fine hundene. Jeg foretrekker Kyra, det er hun som er svart og hvit. Hun trekker jamt og fort og bryr seg ikke om andre hunder eller mennesker. Hun har ett blått og ett brunt øye. Emil er Pål sin favoritt. Han er grå og hvit, har lyseblå øyne og er mye mer vimsete enn Kyra.

3. På tur hjem stoppet vi på Statoil og kjøpte soloboller. Beste bollene jeg har smakt ever!!!! TOPP! Skal ta med oss soloboller på neste tur. De smakte himmelsk.


Og for ordens skyld: Jeg er ikke sponset av Statoil, jeg har ikke nær familie som jobber i Statoil, og jeg får ikke en eneste Solobolle for dette reklamestuntet - det er kun for å fortelle at de smakte godt!!!

Nå over til den litterære verden:

Jeg har sendt inn to anmeldelser til Altaposten:

Radio Moskva av Morten Jentoft
Sirkelen av Mats Strandberg og Sara B. Elfgren

Følgende bøker er ferdiglest og jeg jobber med anmeldelsene:

Volomari Volotinens første kone og andre gamle ting av Arto Paasilinna
Fornemmelsen for slutten av Julian Barnes
Uoppredd seng - Roman med algeriske damer av Tron Jensen