mandag 28. februar 2011

Henrik Lange :80 romaner for deg som har det travelt

Her er boka du bare må lese!

Henrik Lange har kreert et mesterverk av andres mesterverk med denne illustrerte boka. Her er 80 mer eller mindre verdenskjente romaner illustrert og kommentert med tre billedruter, og er ikke det strålende gjort så vet ikke jeg!

Mine favoritter er:

Bibelen

Tekst første rute: Gud skapte himmelen, jorden og menneskene.
Andre rute: Jesus, Guds sønn, ofrer seg for at menneskene skal tilgis sine synder.
Tredje rute: Likevel går det til helvete.


Arn (hele trilogen)

Tekst første rute; Arn blir født midt i den krigerske middelalderen. Han vokser opp, og møter sin store kjærlighet som han gjør gravid før de er gift.
Andre rute: Som straff blir han tempelridder i det Hellige Landet. Der lærer han seg så mye......
Tredje rute: ......at når han kommer hjem igjen, er han i stand til å påse at det blir orden på det som en dag skal bli Sverige.

søndag 27. februar 2011

Fredrik Skagen : Menneskejegeren, Cappelen Damm, 287 sider


Morten Martens krim nummer 5 (spoileralert!!!!!)

I denne femte boka om Morten Martens er handlingen lagt til kanaløyene, nærmere bestemt Jersey. 

Morten jobber nå for MI5 i London. Han savner datteren Anita, men han kan ikke ta kontakt med henne, offisielt er han død. 
En dag får han ordre om å oversette en samtale mellom en norsk kvinne på Jersey og en norsk mann i trøndelag. Morten mener at han kjenner igjen Anitas stemme, men han kan ikke skjønne hva hun har på Jersey å gjøre. 

Samtidig flytter en leiemorder til Jersey. I mange år har han og kompanjongen drept uønskede elementer på oppdrag fra velstående oppdragsgiverer, og denne gangen har leiemorderen fått beskjed om å bosette seg på Jersey og vente på ordre. 

Såklart er det Anita Morten hørte, og såklart kommer leiemorderen helt tilfeldig i klammeri med både Anita og Morten, og såklart går det fint til slutt. Bok 6 (av 8), skal snart leses, og selv om det ikke er overveldende bra, eller fantastisk, eller magisk eller noe i nærheten, så er det likevel spennende, lettlest og jeg har fått fryktelig lyst til å reise til Jersey. Faktisk så lyst at jeg har bestilt brosjyrer fra Jerseys turistinformasjon, og nå leser jeg en annen bok fra kanaløyene, men det kommer i en ny bloggpost. 

Her er tidligere omtaler fra Morten Martens:

Michael Ende : Jim Knapp og Lukas Lokomotivfører


Herlig barnebok!

Michael Ende skrev denne boka i 1960, og han slo igjennom som forfatter etter at den ble utgitt. 

Lukas lokomotivfører, herr Erme, fru Hvaa og Kong Alfons den kvart-på-tolvte bor på den lille øya Lummerland. En dag kommer det en pakke til øya. Inni pakken ligger det en liten sort gutt, og det er Jim Knapp. Fru Hvaa lengter etter et barn, og hun adopterer den lille gutten. 

Jim vokser opp og Lukas lokomotivfører skjønner at noe må gjøres, det er nemlig ikke plass til en hel undersått til, og fremdels er Jim bare en halv undersått, men i det øyeblikket han blir voksen er det ikke plass til alle på øya. Lukas bestemmer seg defor for å reise fra øya, han vil gi Jim Knapp en mulighet til å etablere seg.

Men Jim vil ikke at Lukas skal reise bort, og ihvertfall ikke alene. Men Lukas er bestemt, han ser at det ikke finnes andre muligheter, men Jim velger å  bli med. Dermed kalfatrer de lokomotivet og reiser ut på det åpne hav i håp om å finne en plass de kan slå seg ned på. 

De havner i det  vakre landet Mandala, og der er keiseren veldig bedrøvet. Hans datter Li Si er nemlig tatt til fange av den grusomme dragen fru Fortaann, og hvem andre enn Lukas og Jim må redde henne?

Den første Jim og Lukas blir kjent med i Mandala er Ping Pong. Han er nøyaktig 368 dager gammel, og drikker kun melk fra flaske, men som alle andre mandalanesere er han veldig klok. 


"Mandaleserne er et meget, meget klokt folk. De er faktisk et av de klokeste folkene på jorden. De er også et meget gammelt folk. De eksisterte allerede før de fleste andre folkene ble til. Det er forklaringen på at selv de aller minste barna kan vaske sine egne klær. I ettårsalderen er de allerede blitt så dyktige at de løper omkring på egen hånd og snakker akkurat som voksne. I toårsalderen lærer de å lese og skrive. Når de fyller tre, er de i stand til å løse de mest kompliserte regnestykker, som det minst må en professor til for å klare her hos oss. Slik henger det sammen at lille Ping Pong kunne uttrykke seg så modent og kunne passe på seg selv like godt som hans egen mor kunne. Men bortsett fra det var han like mye spebarn som alle andre babyer i verden på hans alder. For eksempel måtte han fremdeles gå med bleier i stedet for bukser."


Dette er en fantastisk barnebok. Den er full av humor, fantasi og utrolige hendelser, og alt er spennende og godt beskrevet. Man kan kanskje reagere på at Jim Knapp blir kalt for den lille svarte gutten og at det var fint for han at han jobbet med lokomotiv, for da kunne ingen se hvor skitten han ble av alt sotet, men det reagerer ihvertfall ikke jeg på, men jeg husker at denne boka ble skrevet for 50 år siden, og så tviler jeg på at noen redaktør ville ha sluppet det igjennom i dag. 

Angie Sage : Septimus Heap, Magi, bok en/Lydbok, 12 timer, 56 minutt

Jeg har funnet gull!


Ja, ja, ja, ja!!!! Dette er så bra! I denne første boken i serien om Septimus Heap blir vi med inn i  en magisk verden. En verden der nesten ingenting er som man tror det er, og en verden der forfatteren har tatt seg fornøyelige friheter. 


Historien starter med at Sara Heap føder den syvende sønnen til den syvende sønnen, men han er død ved fødselen. Ihvertfall mener jordmora det, og hun tar ham med seg. Noen timer etterpå får Sara et annet lite barn å ta seg av. Mannen hennes, Silas Heap har funnet ei lita nyfødt jente ute i skogen, og han tar henne med seg hjem.


Mange år går, og plutselig en dag begynner fryktelige ting å skje. Sara og Silas får vite at den jenta de tok til seg er dronningens datter, og dronningen er drept, og de som drepte dronningen har oppdaget at dronningens datter bor hos familien Heap. 


I en verden av magi, spøkelser, gode og onde ånder blir det en spennende flukt, og det er så bra skrevet! Jeg har hørt hele lydboka på 3 dager, og det er  tross alt 13 timer! 


Jeg må beundre fantasien til forfatteren. Hun har tatt seg store friheter og det er så fornøyelig. For eksempel har hun løst kommunikasjonsproblemenene på en finurlig måte, hun oppfant rottebyrået. Rotter som springer rundt med beskjeder og som må snakke sant - det er så morsomt! Og spennende, og bra. 


Jeg skal høre fortsettelsen, og har satt meg opp på venteliste på biblioteket. Tror det er gitt ut 5 bøker i denne serien. 


Kirsti Grundvig leser, og det gjør hun strålende!

lørdag 26. februar 2011

Renate Nedregård : Mirakel, Cappelen Damm, 168 sider

Helt ok ungdomsroman

Ja, nå brukte jeg ordet ungdomsroman, og hvorfor gjorde jeg nå det?

Fordi handlingen foregår i et ungdomsmiljø.
Fordi hovedpersonen er ungdom.
Fordi hovedpersonen ble kjent fordi hun deltok i Idol.
Fordi språket er lett og uten noen som helst finurligheter.

Hovedpersonen  Rakel/Miracle er oppvokst i et Ten Sing miljø i Bergen. Hun er godt likt, har mange venner og hun er forelsket i korlederen Johannes. En dag blir Rakel hentet til Idiol-audition, og selvfølgelig går hun videre.

Historien skifter mellom fortid og nåtid, og i fortiden følger vi Rakel og hennes forelskelse i Johannes, i nåtiden følger vi popstjernen Miracle og hennes suksess, og ganske tomme liv.

I romanen blir disse tidsepokene satt opp mot hverandre, og vi får se hvordan Rakel sakte men sikkert forandres slik at hun kan passe inn i rollen som Miracle.

Dette var en helt grei bok. Veldig tydelig i karakterbeskrivelsene, men godt språk og en helt fin ungdomsbok!

torsdag 24. februar 2011

Jamie Ford :Hotellet på hjørnet av bitter og søt - Lydbok, ca 12 timer
En helt ok lytteopplevelse


Henry og Keiko møtes i Seattle i 1942. Japan har akkurat bombet Pear Harbur og "alle" hater japanerne. Henry og Keiko er ungdommer, de bryr seg ikke om hva alle de andre mener. De får god kontakt, liker hverandre og stoler på hverandre. Foreldrene til Keiko liker Henry og de har en felles interesse i Oscar Holden (1887-1969).  Henry kjøper en plate av den kjente jazzpianisten som han gir til Keiko. Keiko og foreldrene blir sendt i leire og Henry og Keikos veier skilles. En dag, 44 år etter at han så den japanske jenta sist får Henry vite at det er funnet masse japanske eiendeler på et hotell. Og det var på dette hotellet Keikos familie hadde oppbevart de viktigste eiendelene sine. Henry begynner å tenke tilbake til krigen og slik rulles historien om Henry og Keiko opp.

Anders Ribu leser, og det gjør han godt. Det som ikke var bra var at hvert lydspor var på ca 20 minutt. Alle som hører mye på lydbøker vil skjønne at dette er alt for lange lytteintervaller, ihvertfall hvis man som jeg har en gammeldags cdspiller der man er nødt til å høre hele intervallet ferdig (hvis man ikke vil starte helt på nytt, og det vil man IKKE når lydsporene er på 20 minutter eller mer).

  onsdag 23. februar 2011

  Kongens Tale - Kinotur  Beste film hittil i år!

  Dette var en utrolig god film. Jeg elsker Colin Firth og her spiller han vidunderlig. En annen som også spiller vidunderlig er Geoffrey Rush.

  Filmen handler om den britiske tronarvingen Albert og hvordan han måtte kjempe for å overvinne alvorlig stamming. Filmen er nominert til 12 Oscar, blant annet er Colin Firth nominert for beste mannlige hovedrolle. Jeg håper han får den. Og du, får du anledning - se den!  Hva er riktig?

  Dagbladet skriver : Kadhafi
  NRK skriver: Gaddafi
  Aftenposten skriver : Gadafi
  CNN skriver : Gadhafi
  New York times skriver : Qaddafi

  Jeg har alltid trodd det var Gaddafi, men nå ble jeg jammen usikker.

  tirsdag 22. februar 2011

  True Grit - Kinotur  Ung tøff jente opplever at far blir drept. Ingen bryr seg. Hun bestemmer seg for å hevne faren selv. Hun har ikke penger. Må ligge på likhuset sammen med tre hengte menn. Forhandler med usympatisk kjøpmann og får masse penger. Leier den flinkeste US Marshall i distriktet og sammen med han (som har true grit) legger hun ut i indianerland på jakt etter farens morder.

  Utrolig vakre bilder, mye action og mye spenning. Jeg likte filmen, men ikke slutten. Skvatt enkelte ganger så mye at jeg ropte høyt! God film.

  127 HOURS - Kinotur  Helt siden jeg hørte om mannen som skar av seg armen for å komme seg løs etter at den ene armen hans satt fast under en stein har jeg vært fascinert av historien, og tenkt mye på det. Og da jeg hørte at historien var blitt en film var det aldri tvil, denne filmen skulle jeg se.

  Men er jeg fornøyd? Likte jeg det jeg så?

  For det første; musikken var altfor høy og stressende i begynnelsen av filmen, og ja jeg skjønner hvorfor, men likevel, jeg likte det ikke.
  For det andre; denne filmen trigget klaustrofobien min, og jeg kjente at jeg ble svimmel flere ganger mens jeg satt i kinosalen. Å sitte fast i en fjellsprekk, med den ene armen ødelagt under en stor stein må være helt jævlig!
  For det tredje; Den scenen der han faktisk skjærer av seg armen og det er blod overalt er helt grusom.

  Sa jeg for mye nå? Nei det gjorde jeg ikke, for det er jo det filmen handler om, og "alle" som skal se den vet at hovedpersonen sitter fast under en stein og at han må skjære av seg armen for å overleve. På slutten måtte jeg felle noen tårer, og da er konklusjonen - god film!

  mandag 21. februar 2011

  Erik Wahlström : Flugtämjaren


  Fluer meg her og der!


  Denne boken handler om den finske nasjonalskalden Johan Ludvig Runeberg (1804-1877). Forfatteren av Flugtämjaren hevder han har materiale som ikke tidligere er kommet frem om den store dikteren og i denne romanen skal vi derfor bli kjent med Runeberg på en helt ny måte. Men det er flere problem her:

  1. Jeg mistet interessen på side 40, men leste til side 50, da lukket jeg boka.
  2. Hvor interesant er det å lese om en gammel mann som snakker om en flue, til en flue og nesten bare bryr seg om denne flua (som tjenestefolket bytter ut med jevne mellomrom), så det er jo ikke den flua, men alle fluene?!
  3. Jeg ser at språket er godt, og at jeg sikkert ville lært mye om både det ene og det andre og det tredje
  hvis jeg hadde tatt meg bryet med å trenge inn i romanen, men jeg er ikke så nysgjerrig på Runeberg at jeg gidder det.
  4. Derfor erklærer jeg boka for ferdiglest.

  Dette var en bok i samlesningsprosjektet - nordisk litteratur, de nominerte til Nordisk råds litteraturpris 2011, og fremdeles er det Beate Grimsrud som står som min favoritt. Jeg hopper over Tiller, og begynner å lese på Stigninger og fald. Håper det er en bok det er mulig å lese! Og å kose seg med!

  fredag 18. februar 2011

  Snurrtur i Oslo

  Kom til Oslo mandag kveld, og fikk tid til en deilig indrefilet på Lorry med to glass rødvin! Herlig!
  Så var det noen timer med snorking på mitt hjem i Oslo = Cochs pensjonat! Herlig!
  Deretter var det tid for seminar på Litteraturhuset, mitt andre hjem i Oslo! Herlig!
  Der så jeg Vigdis Hjorth i trappa, hun ble fotografert, jeg tenkte at det ikke ville passe seg å avbryte fotograferinga for å si hei, så jeg lot det være.....
  Samlinga på Litteraturhuset var for leseagenter, og jeg traff en blogger! Og vi satt på samme bord! Og hun var veldig hyggelig og kuuul og jeg likte henne godt. Hvem det var ser du HER! Og så satt jeg sammen med min kollega, og enda var det plass til en til rundt bordet vårt og det var en veldig hyggelig dame fra Drammen som jeg ikke skal oute her!
  Etter at seminaret var ferdig hadde jeg 90 minutter før jeg skulle ta bussen til Gardemoen og jeg endte med å kjede meg litt.....satt og venta 20 minutt på bussen, enda jeg egentlig trudde jeg skulle handle masse klær, men det gidda jeg altså ikke, for det ble litt stress!

  torsdag 17. februar 2011

  Tatiana de Rosnay : Saras nøkkel, Lydbok, 8 cder


  En fantastisk flott bok!

  16.juli 1942 er en viktig dato i fransk historie. Det var den dagen fransk politi samlet over 13 000 franske jøder på en velodrom i Paris. Noen døde der, de fleste døde i konsentrasjonsleire, og noen klarte å rømme. Denne boka starter med at den ti år gamle Sara, moren og faren blir arrestert av politiet. Men familien består av 4. Den som ikke ble arrestert er Saras fire år gamle lillebror. For da Sara skjønte at politiet kom for å arrestere dem, låste hun lillebroren inn i et stort skap og lovte å komme tilbake å hente ham. 
  60 år etter får 45 år gamle Julia Jarmond i oppgave å skrive om hendelsen på velodromen. Julia er fra USA, men hun har bodd i Paris i over tyve år. Hun blir sjokkert over å oppdage hvordan Frankrike behandlet sine jødiske landsmenn, og hun blir sjokkert over å oppdage at hennes manns familie tilsynelatende ikke bryr seg om denne delen av historien, og at de heller ikke har tenkt over hvem som bodde i leiligheten de overtok i juli 1942. 

  Romanen skifter mellom å fortelle Saras og Julias historie, og det er så spennende at jeg knapt kunne puste.

  Hadde det vært kamera her i leiligheta som kunne ha filma meg i dag,skulle jeg ha posta ansiktsutrykkene mine mens jeg hørte. Jeg har nemlig hørt hele boka i dag. Jeg har hatt fri, og skulle egentlig gjøre noe helt annet enn det jeg endte opp med å gjøre, men boka fanget meg fra første lydspor, og jeg har pusset og gnukket og funnet stille arbeidsoppgaver, til og med vasket vinduene, og kjøleskapet, og lysestakene og jeg vurderte å begynne å vaske rundt soverommet, men så besinnet jeg meg og  gnudde litt mer på kjøkkenskapene. Men noen ganger ble jeg bare stående og lytte, med store øyne og åpen munn og selv om man ikke skal kunne kose seg med grusomme tema som jødeutryddelse og store lidelser, så er boka så godt fortalt og så spennende at jeg har hatt det strålende og jeg kan ikke annet enn å anbefale denne boka! Hør eller les den selv, men gjør en av delene ihvertfall, det har boka fortjent!
  Det er Ingrid Bergstrøm som leser, og selv om jeg elsket boka, så syns jeg at hun hadde en sytende barnepikestemme, litt som Marit Larsen (dagen i dag kan bli din beste dag p.t) og det blir litt for søtt, men  herligheten, hør den likevel!


  onsdag 16. februar 2011

  Karin Bjørset Persen : Leahs historie, Nordnorsk forlag, 53 sider  Vakker eventyrbok    Publisert i Altaposten 16. februar 2011

  I denne eventyrboka for voksne og barn gir forfatteren oss et innblikk i Eventyrlandet. I Eventyrlandet bor de ufødte barna Imre og Leah, og de er bestevenner. En dag går Imre gjennom fossen og blir borte, og Leah savner han så mye at hun går etter. Men Leah var ikke klar til å dra, og noen uker etter at hun startet på reisen sin er hun tilbake igjen.

  På Den andre siden bor Anja og Jonas. Anja jobber som journalist og Jonas som lærer. I mange år har deres største ønske vært å bli foreldre. En natt drømmer Jonas om en liten rødhåret jente, og ved frokostbordet forteller han om drømmen sin.  Men Anja er fryktelig kvalm og lurer på om hun har fått influensa. Eller kan det være den andre muligheten? Da det går opp for dem at Anja er gravid er de overlykkelige, og sorgen er derfor overveldende når Anja aborterer. Men alt håp er ikke ute, for snart drømmer Jonas på nytt om den lille rødhårede jenta.

  Språket er enkelt og overbevisende, og selv om jeg enkelte ganger stusset over småord som kunne vært fjernet fremstår boka som overraskende god.

  I og med at romanen er så kort syns jeg forfatteren presenterer for mange mennesker. Det er Jonas sine elever, og det er Anjas kollegaer, det er svigersøsken, tantebarn og mødre, og noen naboer og flere barn. Det blir rett og slett for mange bipersoner.

  Ufrivillig barnløshet og abort kan ikke ha vært enkle temaer å skrive om, og jeg var spent da jeg begynte å lese boka. Heldigvis er stemninga lavmælt og det blir aldri påtrengende eller for mye føleri. Dette er en vakker eventyrhistorie som berører, og jeg måtte tørke tårene flere ganger mens jeg leste.

  Karin Bjørset Persen er født i Sør-Trøndelag i 1967, og  har bodd i Lakselv i nesten tjue år. Hun jobber som lærer ved Lakselv videregående skole. Dette er hennes tredje bok. Boka er illustrert av Edith Flåten som også bor i Lakselv.

  Terningkast 5

  lørdag 12. februar 2011

  Guro Hoftun Gjestad : Anfall, Aschehoug, 245 sider   Urovekkende

  Men et imponerende språk og mørk innhold imponerer Gjestad.  Arkitekten Ella er hovedpersonen. Hun arbeider i et stort firma i Oslo og er gift med den vakre og snille advokaten Filip. Sammen har de datteren Bess. Alt skal være lykke, men Ella er ikke lykkelig. Dagen før den lille familien skal dra på juleferie til Ellas hjemsted er hun utro med en kollega, og mens Filip kjører på glatte vestlandsveier og sludrer med henne, mimrer hun om natta med kollegaen, samtidig som hun gruer seg til å komme hjem til foreldrene. For nå er det bare foreldrene og Ella, men for mange år siden var de to. Men broren gikk på havet. Rett og slett. Tilbake sto moren, faren og Ella. Spørsmålet hun alltid har hatt lyst til å stille broren er: Hvorfor gjorde du det?

  Bess har vært mye syk, og nesten hver natt har hun feber. Og selv om Ella og Filip er bekymret venter de kanskje litt for lenge med å ta signalene alvorlig? I barnehagen sier de at Bess ofte er sliten, og det er Filip som stadig er hjemme med henne fordi hun har feber. Ella har det for travelt, hun har en krevende jobb og så er hun blitt rimelig avhengig av sex med kollegaen. 

  Med denne romanen debuterer forfatteren skjønnlitterært. Gjestad er født i 1970 og arbeider som featurejournalist. 

  Man to Man - Film, 1 time og 57 minutter

  En helt grei film

  Denne filmen er basert på en sann  historie. Året er 1870 og legen Jamie Dodd har klart å fange to pygmeer, en mann og en kvinne. Han tar dem med til Skottland og der blir de utsatt for store lidelser. Pygmeer blir sett på som dyr, og de ble derfor plassert i dyrehage.  Jamie forandrer etterhvert oppfatning om fangene sine. Han begynner å tro at de kanskje har evne til refleksjon. Hans samarbeidspartnere er dypt uenig med han - og gjør alt de kan for å motarbeide han.

  En nyyyyydelig film!

  Se opp er en av mine favorittfilmer! Nå har jeg skrevet en oppgave i drama der jeg har analysert den og det var flott å jobbe med en slik film. Og så har jeg lært meg noen nye faguttrykk; koherens, inkoherens og imitasjonsgrad!

  Orvilsk på biblioteket
  Tirsdag 25. januar var Ingvild Koksvik Amundsen og Lars Jakob Rudjord på Alta bibliotek for å spille fra sin nye plate "Orvilsk", med musikk til dikt av den norske poeten Ernst Orvil.
  Jeg hadde skrankevakt, og det var mye folk innom så jeg fikk ikke fulgt konserten, men det lille jeg hørte likte jeg veldig godt!
  Dette opptaket fant jeg på youtube, og det er IKKE filmet i Alta. 

  fredag 11. februar 2011

  2 anmeldelser levert!

  Denne uka har jeg levert to anmeldelser til avisa. To helt forskjellige leseopplevelser. Anmeldelsene kommer her på bloggen etter at de er publisert i avisa.  mandag 7. februar 2011

  Skreddersydd jakke fra Kina!

  Nå har jeg akkurat lagt inn en bestilling på denne jakken, som skal syes etter mine mål, og i fargen LILLA! Yes, yes, yes og billig var det også. Fikk melding fra syersken om at jakken ville være hos meg om en måned. Jeg gleder meg. Fant den hos ramies på etsy.com

  søndag 6. februar 2011

  Litt dilla......
  AntallISBNForfatter: TittelFormatPris/stk.Pris totalt
   1876381014XUTHAUG, MAREN:NÅR VI BLIVER TRÆTTE AF VOInnbundet124,-124,-
   18791603099UTHAUG, MAREN:JA, JEG ER PRÆMENSTRUEL, HInnbundet85,-85,-
   18791603242UTHAUG, MAREN:NEJ, JEG ER IKKE TYK - DETInnbundet86,-86,-
  Fraktkostnad:29,-
  Å betale:324,-

  På tide med George Clooney igjen....

  Her jeg mulitasker mellom ny jobb, to studier, kurs, boksnakk, bokanmeldelser og resten av livet som faktisk foregår akkurat NÅ fikk jeg så lyst til å titte litt på George igjen. For dere som husker siste innlegg der han frontet valget i Sør-Sudan kan jeg fortelle at resultatet ble at 99, 5 % stemte for løsrivelse fra nord. Ok, dere som ikke husker siste innlegg med George fikk også vite det.

  Her er adressen jeg fant bildet på :http://www.iwatchstuff.com/mt/mt-search.cgi?tag=george%20clooney&blog_id=1

  lørdag 5. februar 2011

  Tiller vant P2-lytternes romanpris for 2010

  Tenk at Carl Frode Tiller vant P2-lytternes romanpris! Jeg har Tillerfobi, men for dere som ikke lider av det er dette sikkert fantastisk! Jeg gleder meg bare til Nordisk råds litteraturprisvinneren blir ropt opp, for det kommer til å bli Grimsrud!

  Bokbading i dag; Maren Uthaug


  I dag har jeg bokbadet, eller rettere sagt boksnakket med Maren Uthaug på Alta folkebibliotek. Maren har gitt ut en satirebok på både norsk og samisk, og responsen har vært veldig god. Nå er hun snart ferdig med arbeidet med bok to med samme tema. Jeg gleder meg til den kommer ut, hun sa at hun skulle være enda mer infam enn hun hadde vært i denne boka.

  Hva finnes bak disse røde sidene lurer du kanskje? Og her kommer svaret:

  Her er det strektegninger av samer i alle variasjoner og varianter og det harseleres med Frp, påskefestivalen i Kautokeino, samiske menn, samiske kvinner - og til alle tegningene er det kommentarer, noen er så morsomme at jeg humrer selv om jeg har lest dem 20 ganger.

  torsdag 3. februar 2011

  Kristian Olsen aaju : Det tatoverede budskab, 125 sider

  HÆ! HÆ?

  Ja, jeg begynner med det ordet jeg sa flest ganger mens jeg leste  det grønlandske  bidrag til Nordisk Råds litteraturpris for 2011.

  En mann arver tantens litterære prosjekt når hun dør. Han renskriver det uten å ta stilling underveis til hva han leser/skriver. Manuskriptet viser seg å handle om en grønlandsk kvinne som for flere generasjoner siden ble funnet drept, og to kvinners søken etter hvorfor hun ble drept og hvem som gjorde det.

  Dette var en helt merkelig bok. Og jeg overdrev ikke når jeg hadde to Hæer i overskriften, for maken til pussigheter og underfundigheter skal man lete lenge etter. Nesten ingenting av det som blir beskrevet i denne boka virker logisk. Nå kjenner jeg jo ikke grønlendere, men at deres hjerte er så åpent at det holder å se et menneske en gang før man elsker det dypt og ubetinget (de to kvinnene), og at det holder å komme inn i en grønlandsk kirke, og så er man hel igjen, nei, det trur jeg ikke på!
  Og hva med arrestasjonen og flyturen til Grønland? Nei, nei, nei!

  Jeg er ikke imponert, jeg er virkelig ikke det, og rangerer denne lavere enn Nordenswanboka.